Bild i januari 2010

Bild i januari 2010
Ejnar själv

Thursday, November 30, 2006

Glassjuka

November 2006

Måste ta itu med att lära mig blogga.
Det ska väl inte vara så svårt..............
Nu tänkte jag diskutera fenomenet 'glassjuka'.
Så här skrev exempelvis Orrefors
Glassjuka är något som många förväxlar med när ett objekt t.ex. en vas fått en kalkbeläggning. Den matta mjölk liknande hinnan är inte annat än kalk och fällningar från blommor och blomvattnet. Beläggningen är i det närmaste omöjlig att ta bort.
Johans glassliperi i Flygfors tog tidigare emot och syra behandlade glaset som i många fall blev som nytt.Det är inte speciellt hälsosamt för den som utför arbetet och man har därför lagt ner den delen av verksamheten, tyvärr för oss som uppskattade Johans skickliga yrkeskunnande.
Glassjuka är något helt annat. Det är en kemisk process som sats igång i glaset som tyvärr inte går att stoppa. Glasets sammansättning och behandlingen såväl under själva kylnings processen som färdig produkt kan orsaka detta tråkiga fenomen.
Uppgifter är tagna ur boken "Orrefors Ett Svenskt Glasbruk".
Sorry, men jag minns inte vem som publicerat uppgifterna. Tydligen inte helt lätt att definiera vad glassjuka är för något.
På annars så behjälpliga Wikipedia, fanns inte ordet, när jag sökte där.
Men jag tänkte se till att det kommer en liten beskrivning snart.
Saken är den att jag fick en större uppsättning fina, guldkantade glas för omkring femtio år sedan. Det var en bröllopspresent. Alla anställda vid Jon Stenbergs fick en sån present om/när de gick sta och gifte sig.... Nåväl, glasen kom direkt till oss i Örebro, i kubikmeterstora kartonger från Gullaskruvs Glasbruk, som dessvärre, inom parentes sagt, upphörde för nästan tio år sen.
När jag nu för några dagar sen skulle kolla kvarvarande glas status; några var i omedelbart behov av diskning, några hade fortfarande etiketten med Gullaskruf kvar, ja då la jag märke till att en del inte längre var så klara och vackra som de en gång varit.
Det gick inte diska bort det mjölkvita. Då måste det väl vara glassjukan!
Föreföll som om glas vilka endast använts till brännvin och slika drycker klarat sig helt utan skador. Men större glas som kanske felaktigt använts några gånger till mjölk och likartade vätscor var fula och kan iknappast längre användas p.g.a. en mjölkvit fulhet.
Min forskning på området glassjuka fortsätter.....